Cum alegem scoica auto pentru nou-născut?
Alegerea scoicii auto pentru nou-născut și bebelușul mic este poate cea mai importantă alegere pe care un părinte preocupat de siguranța copilului în autovehicul trebuie să o facă. O alegere neinspirată poate avea consecințe pe termen lung, atât din punctul de vedere al dezvoltării armonioase a celui mic, cât și în ceea ce privește acceptarea de către copil a scaunului auto.
Sistemele de cărucioare 3 în 1 sau 2 în 1 oferite de diverse branduri sunt de multe ori o mare capcană, deoarece elementul la care producătorul face rabat, fie din punct de vedere al siguranței, ergonomiei sau a poziției confortabile pentru bebe, este chiar scoica.
În ultima perioadă am primit sute de întrebări și solicitări de schimbare a scoicii mult prea devreme, adică pe la 3-4 luni, deoarece părinții au constatat că bebe stă chinuit, că plânge de fiecare dată când este așezat în scoică sau că transpiră excesiv. Inclusiv din punct de vedere economic, această decizie a alegerii unei scoici din pachetele 3 în 1 sau 2 în 1 devine astfel o decizie greșită, pentru că, în loc să profite de acest dispozitiv pe toată perioada pentru care el este gândit (adică până la 1 an, 1 an și jumătate), sunteți nevoiți să faceți o nouă investiție în scaun auto de grupă mai mare, scaun care nu e gândit în mod real pentru un bebeluș mic.
Legea spune că utilizarea scaunului auto sau a „dispozitivului de retenție” este recomandată pentru călătoria cu autovehiculul, adică la orice drum, inclusiv drumul de la maternitate acasă.
Viitorii părinți, asaltați de oferte, reclame, informații și sfaturi mai mult sau mai puțin bine documentate, este firesc să se simtă cumva pierduți și de cele mai multe ori sfârșesc prin a lua decizii nu tocmai potrivite. Scopul articolului este acela de a aduce puțină lumină în privința acestei categorii de scaune auto, popular numite „scoici”.
Un scaun auto poate fi omologat (adică certificat spre a fi vândut pe piață) conform a două criterii:
- Greutatea copilului (standard vechi de omologare, așa-numitul R44.04 sau R44.03).
- Înălțimea sau lungimea copilului (noul standard, numit R129 sau i-size).
Scaunele auto de nouă generație sunt în general omologate conform noului standard, i-Size, lucru mult mai practic mai ales când vine vorba de schimbarea scaunului auto, deoarece părinții sunt obișnuiți să cumpere hăinuțele orientându-se după etichetele cu lungimea acestora în cm, nefiind atât de practic să cântărească copilul de fiecare dată.
Bebelușii mici care pot sta în siguranță în poziție semi-înclinată trebuie transportați în mod OBLIGATORIU în poziție orientată cu spatele către sensul de mers, așa numita poziție „rear facing”. Asta înseamnă că scoicile se montează OBLIGATORIU numai cu spatele la sensul de mers. Unghiul de montaj al scoicii trebuie să fie între 30° – 45°, acesta variind în funcție de model și fiind de regulă specificat în manualul de utilizare al scaunului auto respectiv și poate fi verificat de specialiștii în siguranţă auto.
Ce ne facem însă dacă bebelușul s-a născut prematur (adică înainte de 37 de săptămani) sau s-a născut la termen și este foarte micuț (are o greutate mai mică de 2,5 kg sau lungime mai mică de 45 cm)?
Majoritatea scoicilor au o limită inferioară de greutate (3,5 kg) și de lungime (45 cm). Din păcate, majoritatea producătorilor omit informația referitoare la limita inferioară de la care aceste scoici pot fi folosite, punând generic în descriere ,,de la naștere’’ și menționând apoi limita superioară de greutate (10 sau 13 kg) sau lungime (85 cm).
Academia Americană de Pediatrie recomandă observarea bebelușilor prematuri în scaun auto înainte de externare. Aceștia sunt așezați în scoica adusă de părinți la spital, monitorizându-se frecvența cardiacă și saturația oxigenului. În cazul în care se constată scăderea frecvenței cardiace (bradicardie- frecvență cardiacă sub 80 bătăi/minut), sau a saturației oxigenului (sub 90%), atunci medicii recomandă părinților să se orienteze către un alt tip de scoică, care să ofere o poziție mai bună. Acest test se numeste „Testul toleranței la scaunul auto”, se aplică tuturor bebelușilor născuți înainte de 37 săptămani, are o durată de 90-120 minute, sau durata călatoriei de la maternitate până acasă (care perioadă e mai lungă).
(Articol preluat)