#PastilaDeSănătatePentruGravide: Pot să iau medicamente pentru depresie în sarcină?
Antidepresivele sunt opțiunea principală de tratament pentru cele mai multe tipuri de depresie. Totuși, medicamentele antidepresive administrate în timpul sarcinii ar putea reprezenta un risc pentru copilul tău, însă oprirea lor ar însemna un risc pentru tine.

Ce impact are sarcina asupra depresiei?
Deși se credea că hormonii din sarcină ar proteja femeia împotriva depresiei, cercetările recente au infirmat asta. Mai mult, sarcina produce o serie de schimbări ale dispoziției și emoțiilor, ceea ce va face mai dificil să faci față manifestărilor depresiei.
Este important să tratezi depresia în sarcină?
Tratamentul depresiei în sarcină este esențial. Dacă depresia nu este tratată, nu vei avea suficientă energie să te îngrijești adecvat de-a lungul sarcinii. Nu te vei preocupa să ai o îngrijire prenatală optimă sau nu vei mânca alimente de care copilul tău depinde pentru a se dezvolta sănătos. De asemenea, este posibil să începi sau să reiei consumul de alcool sau fumatul. Rezultatul ar putea fi nașterea prematură, o greutate mică a copilului la naștere sau alte probleme de sănătate pentru copil. În plus, după ce vei naște, vei avea un risc crescut de a suferi de depresie postnatală sau de a nu te atașa de copil.
Sunt medicamentele antidepresive o opțiune în sarcină?
Decizia de a folosi medicația antidepresivă în sarcină se bazează pe compararea riscurilor posibile cu beneficiile obținute. În general, riscul de apariție a anomaliilor congenitale sau altor probleme de sănătate la copiii ai căror mame fac tratament cu medicamente antidepresive în sarcină este mic. Totuși, doar un număr redus de medicamente s-a demonstrat a fi sigure în sarcină, în timp ce altele au fost asociate cu apariția unor afecțiuni la copil.
Ce medicamente antidepresive sunt considerate sigure în sarcină?
Următoarele antidepresive pot fi o opțiune pentru tratarea depresiei în sarcină:
- Antidepresivele triciclice. Această clasă de medicamente include amitriptilina și nortriptilina.
- Anumite medicamente de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Câțiva ISRS sunt considerați o opțiune de tratament în sarcină, cum ar fi citalopramul, fluoxetina (Prozac) sau sertralina (Zoloft).
- Bupropionul. Acest medicament se folosește atât pentru tratarea depresiei, cât și în cazul renunțării la fumat. Deși nu este considerat ca primă linie de tratament antidepresiv în sarcină, ar putea fi o opțiune pentru femeile care nu au răspuns la alte medicamente sau la cele care vor, de asemenea, să renunțe la fumat. Totuși, pentru țara noastră, ghidul de renunțare la fumat nu permite folosirea medicației la femeia însărcinată, având ca singur scop renunțarea la fumat.
Riscurile potențiale ale medicației antidepresive în sarcină variază. Studiile inițiale au sugerat un risc pentru apariția malformațiilor la nivelul membrelor la copil, însă acest risc nu a fost confirmat în studiile mai recente. Unele date au arătat asocierea citalopramului, fluoxetinei și a sertralinei cu o problemă de sănătate rară, însă serioasă, la nivelul plămânilor nou-născutului – hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului, atunci când aceste medicamente sunt administrate la mamă în a doua jumătate a sarcinii. De asemenea, există un risc de apariție a unor malformații cardiace la nivelul septului – peretele care separă inima stângă de cea dreaptă. Există și alte malformații congenitale care au fost evidențiate în unele studii, însă infirmate în altele. Cu toate acestea, deși riscul general există, este foarte redus.
Ce medicamente antidepresive trebuie evitate în sarcină?
Paroxetina (Seroxat), un tip de ISRS, ar trebui evitată în sarcină deoarece este asociată cu defecte cardiace fetale, atunci când este administrată în primele trei luni de sarcină. În plus, inhibitorii de monoaminoxidază (IMAO) nu trebuie recomandați în sarcină deoarece inhibă creșterea fătului și agravează hipertensiunea arterială la mamă.
Există și alte riscuri pentru copil?
Dacă iei antidepresive de-a lungul întregii sarcini sau în ultimul trimestru, odată născut, copilul poate să sufere simptomele de sevraj – cum ar fi agitație și iritabilitate. Scăderea treptată a dozei spre sfârșitul sarcinii nu este în general recomandată deoarece nu s-a dovedit că ar diminua simptomele de sevraj la nou-născut, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru tine ar reprezenta un risc crescut la începutul perioadei postnatale, când crește probabilitatea de a avea modificări de dispoziție sau anxietate.
Ar trebui să înlocuiesc medicația antidepresivă?
Decizia de a continua sau schimba tratamentul antidepresiv va trebui luată împreună cu medicul psihiatru, analizând potențialele riscuri ale medicamentelor versus posibilitatea ca substituția cu un alt tratament să nu aibă efectul dorit sau să determine o recidivă a simptomelor depresive.
Ce se întâmplă dacă decid să nu mai iau medicamente antidepresive în sarcină?
Dacă oprești medicația antidepresivă în sarcină, ai un risc crescut să reapară depresia. În plus, dacă oprești brusc medicația de tip ISRS, ar putea să apară următoarele semne sau simptome:
- Greață și vărsături
- Tremurături
- Oboseală
- Anxietate
- Iritabilitate
În concluzie
Dacă suferi de depresie și ești însărcinată sau intenționezi să rămâi gravidă, vorbește cu medicul tău psihiatru. În anumite cazuri, o formă ușoară de depresie poate fi tratată cu psihoterapie. Dacă totuși depresia ta este severă sau ai avut recent depresie, riscul de recidivă în sarcină ar putea fi mult mai mare decât potențialul risc asociat medicamentelor.
Cum să tratezi depresia în sarcină nu este o decizie ușoară. Riscurile și beneficiile medicației trebuie analizate cu multă atenție în fiecare caz în parte. Discută cu medicul tău astfel încât să poți face o alegere informată care să-ți asigure atât ție, cât și copilului tău, cea mai bună îngrijire.