Cum să-i păstrezi pe cei mici în siguranță în timpul unui val de căldură de peste 40 de grade
Pentru majoritatea adulților sănătoși, un val de căldură înseamnă disconfort şi transpiraţie abundentă, dar pentru bebeluși și copii, căldura extremă se poate dovedi periculoasă. Medicii spun că sugarii și copiii de până la 4 ani se numără printre cei cu cel mai mare risc de apariție a bolilor legate de căldură, cum ar fi epuizarea termică, deshidratarea și insolația.
Expunerea la temperaturi ridicate în timpul verii se sfârşeşte, de cele mai multe ori, cu o vizită la camera de gardă – temperatura corpului copilului crește mult mai repede decât a unui adult, el nu își poate regla în mod corespunzător temperatura corpului şi transpira mai puțin, ceea ce face răcirea mult mai dificilă. Ca să nu mai vorbim că un copil mic aflat în continuă mișcare se transformă într-un “mic cuptor”.
Şi pentru că valul de căldură pare să mai rămână o perioadă pe la noi, este important să ştim cum să-i ferim în mod eficient de căldură pe cei mici, pe tot parcursul verii.
Iată mai jos câteva sfaturi de la medici şi specialişti:
- Stai în casă. Cei mai mulţi spun să eviţi plimbările afară între orele 11:00 şi 16:00, când soarele arde cel mai tare. Dar când indicele de temperatură arată peste 38 de grade, ţine-l pe cel mic în casă indiferent de oră. În interior, este bine să menţii temperatura între 20 şi 23 de grade – acesta este cel mai sigur interval de temperatură pentru confortul bebelușului sau micuţului tău.
- Nu acoperi căruciorul! Nu acoperi complet căruciorul copilului cu o muselină. Deși acest lucru pare excelent pentru a-ţi proteja copilul de soare, muselina captează și căldura, crescând temperatura căruciorului şi, implicit, a bebelușului. Asigură-te că laşi să pătrundă o briză de aer sub baldachin, apelând la parasolarul din plasă care a fost special conceput pentru cărucioare. Acestea oferă umbră, dar şi un flux de aer adecvat.
- Evită ventilatoarele la căldură extremă. Studiile efectuate în Laboratorul de Ergonomie Tehnică al Universităţii din Sidney, Australia, au demonstrat că ventilatoarele ar trebui evitate la temperaturi de peste 35 de grade Celsius, pentru că ele nu răcesc aerul, ci mișcă aerul cald în jur. Ceea ce înseamnă că atunci când optezi pentru un ventilator la temperaturi mai mari decât cea a corpului, nu faci decât să creşti temperatura corpului bebelușului tău.
- Creează-ţi un aparat de aer condiționat. Dacă nu dispui de un aparat de aer condiționat şi nu îţi poţi petrece ziua într-un spaţiu răcoros (la bunici sau la mall), încearcă să pui o găleată cu gheață în fața ventilatorului. Când aerul de la ventilator trece pe deasupra gheţii, acesta se răcește și circulă prin cameră!
- Fă-i bebeluşului o baie călduță cu buretele. Nu-l pune niciodată pe cel mic într-o baie rece! Apa rece le poate crește temperatura centrală a corpului, provocându-le frisoane. Fă-I o baie cu apă călduță şi udă-l cu buretele sau aplică o compresă rece pe frunte, gât, brațe și picioare. Poţi, de asemenea, să pulverizezi pielea copilului cu un spray cu apă rece sau la temperatura camerei, pe tot parcursul zilei.
- Menţine-l hidratat. Bebelușii se pot deshidrata foarte repede la temperaturi ridicate, ceea ce le crește și mai mult temperatura corpului! Pentru a-l hidrata, nu trebuie neapărat apă. Deși este în regulă să-i dai bebeluşului de la 6 până la 12 luni între 110 și 230 ml de apă/ zi, bebelușii sub 6 luni primesc toată hidratarea de care au nevoie fie din laptele matern, fie din lapte praf. Deci, în zilele caniculare, oferă mai mult la fel. Copiii între 1-3 ani au nevoie de aproximativ 4 căni de lichid/ zi, inclusiv apă sau lapte, iar cei între 4-8 ani – 5 căni de lichid/ zi.
- Nu rata masa de fructe. Consumul de fructe cu conținut ridicat de apă îi poate ajuta pe bebeluşi sau copiii care mănâncă substanțe solide să facă față căldurii şi să rămână hidrataţi corespunzător. Fructele preferate ale copiilor sunt pepenele verde sau galben, căpșunile, piersicile și castraveții. Îngheţatele de casă cu fructe îşi fac și ele treaba foarte bine!
- Îmbracă-l cu hăinuţe “respirabile”. Fie că îl îmbraci pe cel mic într-un body cu mâneci scurte sau în combinezoane cu mâneci şi pantaloni lungi, optează pentru ţesături din bumbac sau in, deschise la culoare. Țesăturile sintetice captează căldura, făcându-l pe micuțul tău să se simtă şi mai inconfortabil.
- Bucurați-vă de apă în siguranță. Dacă vă răcoriți la piscină sau la plajă, îmbrăcați copilul în îmbrăcăminte de protecție SPF și o pălărie de soare cu boruri largi, cu orificii de aerisire. Și, bineînțeles, căutați umbra! Dacă nu aveţi îmbrăcămintea adecvată, aplicați-i celui mic pe faţă, gât, picioare şi chiar dosul mâinilor o cremă cu factor de protecţie (SPF) 59. Nu uita: crema solară devine ineficientă după 30 de minute, aşa că va trebui să îl ungi mai des pe cel mic!