Infertilitatea masculină
Infertilitatea este caracterizată ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil. De obicei, se pune accent pe femeie ca fiind „vinovată”, însă este important de menționat că factorul masculin poate fi responsabil în aproximativ 50% dintre cazuri. Iată ce spune Dr. Ianiotescu (Wellborn), medic primar obstetrică-ginecologie.
Statistic vorbind, factorul masculin este singurul incriminat în aproximativ 30% din cazurile de infertilitate. Cu toate acestea, în ultimii ani, asociat cu alte cauze feminine, acest factor pare să fie responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de infertilitate. Există multiple cauze ale infertilității masculine, inclusiv cele endocrinologice, genetice, imunologice, infectioase, tumori, anomalii congenitale, anomalii dobândite, medicamente/droguri și factori toxici de mediu.
Diagnosticul infertilității masculine se pune relativ simplu. Se începe cu efectuarea spermogramei și spermoculturii, continuând cu testarea anticorpilor antispermatici, fragmentarea ADN-ului, teste genetice (cum ar fi cariotipul și microdeletiile cromozomului Y), investigații hormonale, consult urologic, ecografie testiculară și, în caz de azoospermie, biopsie testiculară.
În ceea ce privește tratamentul, se recomandă în primul rând schimbarea stilului de viață, inclusiv adoptarea unei alimentații sănătoase, menținerea unei activități fizice regulate, scăderea în greutate în caz de obezitate, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool, eliminarea factorilor toxici de mediu de la locul de muncă și evitarea saunei și a băilor fierbinți. În cazurile cu cauze hormonale, tratamentul hormonal poate fi o opțiune, cu excepția testosteronului. Antioxidanții pot fi considerați în cazurile de oligospermie minimă. În unele situații, intervenția chirurgicală urologică, cum ar fi tratamentul varicocelului, poate fi necesară.
Pentru a obține o sarcină, după investigații și tratamente urologice (dacă este cazul), în cazurile de infertilitate masculină ușoară se poate recomanda inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro standard. În cazul spermogramei moderat sau sever afectate, fertilizarea in vitro prin tehnica ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermei) poate fi recomandată. Tehnica ICSI a fost introdusă în anii ’90, special pentru cazurile de infertilitate masculină severă. Pacienții cu azoospermie obstructivă pot primi recomandarea de biopsie testiculară și colectarea spermatozoizilor pentru fertilizare in vitro cu ajutorul ICSI.
În concluzie, se constată un declin al fertilității masculine și este crucial să se modifice în primul rând stilul de viață. Tratamentul trebuie să abordeze cuplul în ansamblu, nu doar unul dintre parteneri, subliniind faptul că acesta trebuie să fie personalizat și multidisciplinar.
(Articol preluat)