#PastilaDeSănătatePentruGravide: Dezvoltarea copilului în trimestrul 3 de sarcină
Ultimul trimestru de sarcină aduce emoţii intense şi transformări uimitoare atât pentru viitoarea mamă, cât şi pentru bebeluşul din burtică. În fiecare săptămână, fătul creşte, se dezvoltă şi se pregăteşte pentru marea întâlnire cu părinţii săi. Dacă eşti curioasă să afli cum evoluează micuţul tău în această perioadă minunată, te invităm să descoperi toate informaţiile esenţiale în publicat recent în #PastilaDeSănătatePentruGravide by Regina Maria.

Săptămâna 28. Ține ochii deschiși
În săptămâna 28 de sarcină sau după 26 de săptămâni de la concepție, pleoapele copilului sunt parțial deschise și s-au format genele. Copilul câștigă constant în greutate, ceea ce face ca pielea lui să devină netedă.
Până acum copilul are aproape 38 cm, măsurați de la creștet la călcâi, fiind de mărimea unei vinete și cântărește aproximativ un kilogram. Copiii sănătoși care se nasc în această săptămână au 90% șanse să supraviețuiască fără afectare neurologică sau fizică, iar șansele cresc cu fiecare săptămână de sarcină câștigată.
Săptămâna 29. Oasele sunt complet dezvoltate
În săptămâna 29 de sarcină sau la 27 săptămâni de la concepție, oasele copilului s-au dezvoltat complet, deși sunt încă moi și pliabile.
Părul de la nivelul capului a crescut semnificativ. Dacă este băiat, testiculele au coborât la nivelul scrotului. Dacă este fată, clitorisul este proeminent, deoarece încă nu este acoperit de labiile mici. Acestea vor crește în ultimele săptămâni dinainte de naștere.
Capul copilului este din ce în ce mai mare pentru a permite creierului să se dezvolte. Aproape toți copiii reacționează la sunete și lumină la sfârșitul acestei săptămâni.
Copilul măsoară aproape 39 cm și cântărește 1,2 kilograme, fiind de mărimea unui dovleac cu formă alungită.
Săptămâna 30. Ochii sunt larg deschiși
În săptămâna 30 de sarcină sau după 28 de săptămâni de la concepție, ochii copilului sunt larg deschiși o bună parte din timp și probabil că poate să vadă ce este în interiorul uterului și să urmărească o sursă de lumină. Totuși, nou-născuții pot vedea doar la o distanță de 20-30 cm, iar copiii cu vederea normală nu vor ajunge la acuitatea vizuală asemănătoare adultului decât în jurul vârstei de 8 ani.

Aproximativ un litru de lichid amniotic se află în jurul copilului, însă volumul lui va continua să scadă, pe măsură ce copilul crește din ce în ce mai mare și va avea un spațiu din ce în ce mai mic în interiorul uterului. Celulele roșii ale sângelui se formează la nivelul măduvei hematogene. Plămânii și tractul digestiv sunt aproape complet dezvoltate.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul va avea aproximativ 40 cm și va cântări 1,3 kilograme, fiind de mărimea unei verze albe. Creșterea în ceea ce privește lungimea va încetini în scurt timp, însă copilul va continua să ia semnificativ în greutate.
Săptămâna 31. Dezvoltarea nervoasă continuă
În săptămâna 31 de sarcină sau la 29 de săptămâni de la concepție, sistemul nervos central s-a maturizat astfel încât poate controla temperatura corpului.
Brațele, picioarele și corpul continuă să crească și în sfârșit sunt proporționale cu mărimea capului. Copilul poate acum să-și întoarcă dintr-o parte în alta capul, iar mâinile, picioarele și corpul încep să capete formă pe măsură ce se acumulează grăsimea sub piele. Probabil că acum copilul se mișcă mai mult, astfel încât poți avea probleme cu somnul, și deși este inconfortabil pentru tine, acesta este un semn că bebelușul este activ și sănătos.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul măsoară 41,1 cm și cântărește 1,5 kilograme, fiind de mărimea unei nuci de cocos.
Săptămâna 32. Exersează respirația
În săptămâna 32 de sarcină sau după 30 de săptămâni de la concepție, unghiile de la degetele de la picioare sunt vizibile. De asemenea, la nivelul capului unii copii au la acest moment deja mult păr, în timp ce alții au doar câteva șuvițe. Reține că un fir de păr gros la naștere nu înseamnă neapărat un păr gros mai târziu în viață. Însă copiii cu păr fin în copilărie vor avea părul fin și când vor crește.
Deși plămânii nu sunt dezvoltați complet, copilul exersează mișcările respiratorii. Începând cu săptămâna 32, copiii care se nasc prematur au o șansă foarte mare să supraviețuiască și să se dezvolte normal.
Organismul copilului începe să absoarbă la nivelul tractului digestiv mineralele vitale, cum ar fi fierul și calciul. Scheletul este format complet, însă oasele sunt moi și pliabile. Stratul de păr fin care a acoperit corpul – cunoscut sub denumirea de lanugo – începe să cadă în această săptămână. Dacă este băiat, testiculele au coborât deja din abdomen în scrot. Uneori însă, unul sau ambele testicule nu se vor deplasa din abdomen până după naștere, iar în două treimi din cazuri, testiculul necoborât la naștere se va corecta singur în primul an de viață.
Până la sfârșitul acestei săptămâni, copilul va cântări 1,7 kilograme, iar în următoarele 7 săptămâni va lua în greutate încă o treime sau o jumătate din greutatea lui la naștere. Măsoară aproximativ 42 cm de la creștet la călcâi și ocupă mult spațiu în uter, fiind de mărimea unui pepene galben
Săptămâna 33. Detectează lumina
În săptămâna 33 de sarcină sau după 31 de săptămâni de la concepție, pupilele ochilor copilului se pot contracta și dilata atunci când lumina pătrunde la nivelul ochilor.
La această vârstă, copilul ar putea deja să fie pregătit pentru a se naște, întorcându-se cu capul în jos, gata pentru a-și începe călătoria în lume. Craniul copilului este destul de pliabil, deoarece oasele care îl formează nu au fuzionat încă, ceea ce îi va permite să treacă mai ușor prin canalul relativ îngust dintre colul uterin și orificiul vaginal. Însă restul oaselor care formează scheletul sunt întărite, iar pielea copilului a devenit mai puțin roșie și mai puțin ridată.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul măsoară aproape 44 cm și cântărește aproximativ 1.9 kg, fiind de mărimea unui ananas.
Săptămâna 34. Cresc unghiile de la degete
În săptămâna 34 de sarcină sau după 32 de săptămâni de la concepție, unghiile au ajuns la vârful degetelor. Dacă încă nu ai început să-i vorbești, acum poate fi un moment bun, deoarece în această săptămână auzul lui va fi complet dezvoltat. Stratul de țesut adipos s-a format și îi dă acel aspect dolofan. În ultimele câteva săptămâni am discutat despre stratul de țesut gras care a început să se formeze, aceasta fiind o parte importantă a dezvoltării deoarece acest țesut îl va ajuta să-și regleze temperatura după naștere. Pielea a devenit și mai netedă, iar stratul de vernix caseosa s-a îngroșat.
Sistemul nervos central și plămânii continuă să se maturizeze. Dacă te sperie gândul privind nașterea prematură, este bine să știi că bebelușii născuți între săptămânile 34-37 care nu au alte probleme de sănătate, în general, se vor comporta bine. Vor avea nevoie să stea un timp scurt în secția de terapie intensivă nou-născuți și vor avea câteva probleme de sănătate de scurtă durată, însă pe termen lung se vor dezvolta la fel ca nou-născuții la termen.
Copilul măsoară 45 cm de la creștet la călcâi și cântărește aproape 2.2 kg, fiind de mărimea unui pepene galben mic.
Săptămâna 35. Stratul protectiv de la nivelul pielii se îngroașă
În săptămâna 35 de sarcină sau la 33 de săptămâni de la concepție, creșterea copilului este aproape completă. Rinichii lui sunt complet dezvoltați și pot excreta reziduuri în urină, iar ficatul poate acum degrada anumiți produși de metabolism.
Brațele și picioarele copilului au devenit dolofane, ca urmare a stratului de țesut adipos care s-a format sub piele. În ultima lună de sarcină, copilul va lua rapid în greutate, aproximativ 230 grame pe săptămână. Deoarece va crește atât de mult, vei observa că nu va mai face acele mișcări spectaculoase deoarece are mai puțin loc în uter. Totuși, asta nu înseamnă că nu va fi în continuare activ și că nu vei simți mișcările fetale. Rutina lui de mișcare nu s-a schimbat și numărul loviturilor se menține același, iar tu va trebui în continuare să numeri mișcările fetale.
Stratul grasos care protejează pielea copilului – vernix caseosa – se îngroașă.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul va cântări aproape 2.4 kg și va măsura 46.2 cm, fiind de mărimea unui pepene galben de mărime medie.

Săptămâna 36. Începe luarea rapidă în greutate
În săptămâna 36 de sarcină sau după 34 de săptămâni de la concepție, ar putea fi mai dificil pentru copil să se miște în spațiul îngust care a mai rămas liber în interiorul uterului. Cu toate astea, încă vei simți suficiente întinderi, rotiri sau zvârcoliri. Este bine să verifici din când în când mișcările copilului – în special dacă ai remarcat o scădere a activității acestuia. Întreabă medicul obstetrician câte mișcări ar trebui să detectezi într-un anumit număr de ore.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul cântărește peste 2.6 kilograme și va continua să ia în greutate aproape 30 de grame pe zi. Are o lungime de aproximativ 47 cm, fiind de mărimea unei salate crețe.
Săptămâna 37. A ajuns la termen
În săptămâna 37 de sarcină sau la 35 de săptămâni după concepție, copilul este considerat la termen. Organele copilului pot acum funcționa singure.
Pentru a se pregăti de naștere, cu câteva săptămâni înainte ca travaliul să înceapă, cei mai mulți copii se așază într-o poziție care să le permită să iasă din canalul de naștere mai întâi cu capul.
Totuși, nu se întâmplă întotdeauna asta și fesele sau picioarele copilului ar putea fi poziționate primele. Această condiție se numește prezentația pelviană și apare la aproximativ 1 din 25 de nou-născuți la termen.
Mulți copii pot avea scalpul acoperit complet de păr, care poate fi lung și de 3.5 cm. Însă nu fi surprinsă dacă culoarea părului copilului tău nu va fi asemănătoare cu a ta sau a tatălui lui. Bineînțeles, unii copii nu vor avea păr deloc. De asemenea, cea mai mare parte a părului fin – lanugo – care l-a acoperit încă din săptămâna 26, precum și cea mai mare parte din vernix caseosa au dispărut. Copilul va înghiți acest păr și acest înveliș, împreună cu alte secreții, care vor fi menținute în intestinele lui și vor deveni primul scaun numit meconium, pe care îl va elimina la scurt timp după naștere.
La sfârșitul acestei săptămâni copilul măsoară aproape 48.6 cm și cântărește peste 2.9 kilograme, fiind de mărimea unei sfecle mangold cu frunze.
Săptămâna 38. Poate să prindă cu degetele cu putere
În săptămâna 38 de sarcină sau la 36 de săptămâni de la concepție, copilul este capabil să prindă cu degetele cu putere și vei putea curând testa asta atunci când îi vei prinde mâna pentru prima dată. Organele funcționează complet și copilul este gata să se nască. Dacă totuși aștepți să ți se facă o a doua cezariană, medicul o va programa totuși după săptămâna 39 de sarcină, atâta timp cât nu există o indicație medicală pentru a se interveni mai devreme.
Dacă te întrebi ce culoare vor avea ochii copilului tău, probabil că va trebui să mai aștepți ceva timp. Dacă se va naște cu ochi căprui, este foarte posibil ca aceștia să rămână căprui. Însă dacă la naștere ochii vor fi albastru închis sau gri, pot rămâne așa sau se pot transforma în verde, maro sau căprui până la vârsta de 9 luni. Această schimbare se produce ca urmare a faptului că la nivelul irisului – partea colorată a ochilor – se acumulează pigment în lunile următoare nașterii. Din acest motiv, ochii nu vor deveni mai deschiși la culoare (ochii verzi, maronii sau căprui au mai mult pigment decât ochii gri sau albaștri).
Unghiile de la picioare au ajuns la vârful degetelor, iar creierul cântărește aproape 400 de grame și va continua să se dezvolte și după naștere. Imediat după ce se va naște, copilului i se vor face o serie de măsurători pentru evaluarea nevoii de îngrijire imediată, care vor da scorul Apgar.
La sfârșitul acestei săptămâni, copilul va cântări aproape 3 kilograme și va avea o lungime de aproximativ 49,5 cm, fiind de mărimea unui praz lung.
Săptămâna 39. Se formează anticorpi la nivelul placentei
În săptămâna 39 de sarcină sau la 37 de săptămâni de la concepție, toracele copilului a devenit și mai proeminent. În placentă se formează anticorpi care îl vor proteja pe copil după naștere împotriva infecțiilor. Dacă vei alăpta, laptele este o sursă suplimentară de anticorpi. Unghiile continuă să crească și la naștere pot fi lungi, depășind vârful degetelor. Oasele craniului copilului nu au fuzionat, ceea ce va permite să se suprapună în momentul coborârii prin canalul de naștere în timpul travaliului.
Din acest motiv, capul nou-născutului poate avea o formă alungită la naștere.
Continuă să se formeze stratul de țesut adipos care îl va ajuta pe copil să-și regleze temperatura după ce se va naște. De asemenea, pe măsură ce stratul extern al pielii se elimină, se formează un nou strat dedesubt.
Copilul are aproape 50 cm și este la fel de greu ca și un pepene mic, având un pic peste 3,3 kilograme (băieții cântăresc un pic mai mult decât fetele).
Săptămâna 40. Data nașterii a sosit
Nu te îngrijora dacă data estimată a nașterii a trecut fără ca nimic să se întâmple. Este normal să naști o săptămână sau două mai târziu – sau mai devreme – decât s-a estimat inițial.

Copilul continuă să piardă substanța albicioasă grasă care i-a protejat pielea până acum – vernix caseosa. Dacă nu va da niciun semn că se va naște în următoarea săptămână, când se va naște este posibil să aibă o piele ușor uscată. Copilul și-a dezvoltat toate reflexele de care va avea nevoie după ce se va naște. Instinctiv își caută degetul mare pe care îl suge, așa cum va căuta sânul tău imediat după naștere.
Oasele copilului s-au întărit, cu excepția celor de la nivelul craniului care trebuie să rămână moi și pliabile pentru a permite suprapunerea lor în momentul în care copilul traversează canalul de naștere. Ca urmare, capul copilului va putea avea o formă conică în următoarele zile după naștere. De altfel, craniul copilului are două zone moi, denumite fontanele, care îi permit să se nască cu ușurință. Fontanela din față se va întări între lunile 8-15 de viață, iar cea din spate între lunile 3-4.
În medie, copilul va avea la naștere aproape 51 cm și va cântări aproximativ 3,4 kilograme, cam cât un dovleac mic. Însă orice greutate cuprinsă între 2,5 kg și 3,8 kg înseamnă o greutate sănătoasă.