#PastilaDeSănătatePentruGravide by Regina Maria. Consultaţiile la ginecolog în trimestrul II de sarcină

Îngrijirea prenatală este o parte importantă a unei sarcini sănătoase și trebuie începută de îndată ce afli că ești însărcinată.

Pe măsură ce sarcina progresează, vei continua să vii la medicul obstetrician regulat – probabil o dată pe lună în cel de-al doilea trimestru de sarcină, adică între săptămânile 14-27 de sarcină. Îngrijirea prenatală va consta în analize de laborator de rutină și teste care evaluează creșterea și dezvoltarea copilului.

Iată la ce trebuie să te aștepți în trimestrul 2 de sarcină. Asemănător consultațiilor anterioare, medicul va verifica greutatea și tensiunea arterială și te va întreba despre posibilele simptome sau semne pe care le-ai putea avea.

Va verifica greutatea

Unele femei consideră că este destul de supărător să afle cât cântăresc la fiecare control, mai ales dacă cifrele arată o greutate pe care nu au mai avut-o până acum. Dacă asta te supără, încearcă să nu te uiți la cât arată cântarul 

și spune-i medicului că preferi doar să te informeze atunci când greutatea ta nu este în limitele stabilite. Ai grijă ca de fiecare dată când te cântărești să-ți scoți pantofii și hainele voluminoase pentru a obține o valoare cât mai precisă a greutății.

Va verifica tensiunea arterială și va face un examen de urină

Prezența de proteine în urină poate fi un semn de infecție de tract urinar, iar atunci când se asociază și cu hipertensiune arterială, poate fi un semn de preeclampsie. Dacă nu există proteine în urină, însă tensiunea arterială este mai mare decât normal, atunci ai o condiție care se numește hipertensiune gestatională.

Va recomanda o serie de analize de sânge și urină

Vei face un test de sânge care să verifice dacă ai anemie prin deficit de fier, iar pentru identificarea unei infecții de tract urinar, ți se va recomanda un test de urină.

Deși uneori la examenul de urină pot apărea cantități mici de glucoză, dacă se depistează o cantitate anormal de mare, medicul obstetrician va recomanda efectuarea mai devreme a unui test pentru depistarea diabetului gestational, un tip special de diabet care apare în sarcină. În mod frecvent, cele mai multe femei gravide fac testul de screening (testul de toleranță la glucoză) între săptămânile 24-28.

Dacă ești Rh-negativă (o trăsătură moștenită care se referă la absența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii), iar copilul este Rh pozitiv, sistemul tău imun va produce anticorpi anti-Rh. În mod normal, acești anticorpi nu reprezintă un risc la prima sarcină, însă în cazul celei de-a doua sarcini, dacă fătul moștenește Rh-ul pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produși anterior vor traversa placenta și vor distruge globulele roșii ale copilului, ceea ce poate duce la apariția anemiei fetale. În acest caz va fi nevoie să faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh în primul trimestru de sarcină și care va fi repetat apoi în săptămâna 28.

Va examina uterul și va urmări în dinamică dezvoltarea copilului

Medicul va palpa abdomenul tău pentru a evalua mărimea uterului în creștere. Începând cu săptămâna 20 de sarcină, medicul va măsura înălțimea fundului uterului – adică distanța de la simfiza pubiană până la vârful uterului, pentru a estima rata de creștere a copilului. Astfel, începând cu săptămâna 20 și până în săptămâna 36 de sarcină, această valoare exprimată în centimetri ar trebui să corespundă în cea mai mare parte cu numărul de săptămâni de sarcină. De exemplu, dacă ești în săptămâna 24 de sarcină, înălțimea fundului uterin ar trebui să fie de 24 de centimetri.

Va asculta bătăile cordului fetal

Este posibil ca medicul să fi auzit deja bătăile inimii copilului încă din săptămâna 10 de sarcină folosind un dispozitiv Doppler sau ocazional un stetoscop special. Însă, în funcție de poziția copilului în uter, greutatea ta sau cât de precisă a fost data estimată a sarcinii, este mult mai probabil ca asta să se întâmple pentru prima dată în săptămâna 12.

Verificarea bătăilor inimii copilului va deveni o examinare de rutină care se va efectua cu ocazia fiecărei consultații următoare. Poți veni cu partenerul tău, astfel încât să aveți șansa să ascultați împreună bătăile inimii copilului vostru și să împărtășiți emoția acestui moment.

Va evalua mișcările copilului

Spune-i medicului când ai început să sesizezi fluturi în stomac sau lovituri. Frecvent, acest lucru este posibil în jurul săptămânii 20 de sarcină sau chiar mai devreme, dacă ai mai fost însărcinată înainte.

Va discuta despre testele prenatale și va decide împreună cu tine oportunitatea efectuării lor

În trimestrul 2 de sarcină poți efectua diferite teste prenatale care vor oferi informații despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale sau malformații congenitale:

Teste de sânge. Dacă ai început îngrijirea prenatală după săptămâna 14 (prea târziu pentru efectuarea ecografiei care deține translucența nucală) se mai poate efectua un test screening între săptămânile 15-20. Acesta se numește cvadruplu test și constă din măsurarea din sângele mamei a patru hormoni. Cvadruplu test se face pentru a evalua riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau defecte de tub neural.
Ecografia fetală. Frecvent recomandată între săptămânile 16-20 de sarcină, ecografia de trimestru 2 va evalua creșterea și dezvoltarea copilului și va verifica data probabilă a nașterii. De asemenea, poate fi o oportunitate să afli sexul copilului, dacă îți dorești asta.
Teste de diagnostic. Dacă rezultatele la testele de sânge sau la evaluarea ecografică sunt îngrijorătoare sau dacă istoricul tău medical și familial ridică suspiciunea pentru o anomalie cromozomială, medicul va recomanda teste de diagnostic care să confirme sau să infirme suspiciunea, cum ar fi amniocenteza care se efectuează frecvent în săptămânile 16-20 de sarcină. (Nu va mai fi nevoie de aceste investigații dacă deja ai efectuat în primul trimestru de sarcină biopsia de vilozități coriale).
Deoarece există un risc scăzut de avort, unele femei vor aștepta rezultatele de la testele prenatale de screening de trimestru 1 și 2 înainte de a decide dacă vor efectua amniocenteza.

Îți va recomanda vaccinarea antigripală, dacă vei fi însărcinată pe perioada sezonului de gripă – frecvent între lunile octombrie până la sfârșitul lunii martie. Vaccinarea antigripală este sigură în sarcină și previne gripa și complicațiile acesteia la mamă, precum și potențialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripă. În plus, va proteja împotriva gripei copilul odată ce s-a născut. Nou-născuții au un risc crescut de a face o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor nu este permisă decât după vârsta de 6 luni.

Va pune o serie de întrebări și te va încuraja să-l întrebi despre tot ceea ce te preocupă

Deși în trimestrul 2 de sarcină ai o stare de bine, încă se mai pot întâmpla multe. Medicul îți va spune anumite întrebări specifice: Încă mai ai greață? Ai simțit deja că bebelușul se mișcă? (iar mai târziu – Copilul se mișcă la fel de mult ca înainte?) Ai pierdut lichid sau ai vreo sângerare vaginală chiar și numai sub forma unor picături de sânge? Ai simțit deja contracții?

Medicul va dori să știe cum te simți în general, atât fizic, cât și psihic. Vorbește cu medicul tău obstetrician despre ce preocupări ai, chiar dacă aparent par minore. Reține că atunci când este vorba de sănătatea ta sau a copilului tău, nimic nu este fără importanță.

Va face o serie de recomandări

La sfârșitul fiecărei consultații medicul îți va spune despre schimbările normale la care să te aștepți în perioada de timp până la următoarea întâlnire și care sunt semnele de alarmă când ar trebui să suni imediat sau să te prezinți la camera de gardă.

Spre sfârșitul trimestrului 2, îți va explica importanța conștientizării mișcărilor copilului și care sunt semnele de alertă pentru nașterea prematură sau preeclampsie.

De asemenea, medicul îți va spune despre cursurile de pregătire pentru naștere care îți oferă șansa să înțelegi ce se va întâmpla cu tine și cu copilul tău în acele momente, să pui întrebări precise și să-ți calmezi angoasele, astfel încât să te simți pregătită și încrezătoare în abilitatea ta de a aduce pe lume un copil.

Între 10 şi 13 aprilie 2025, Rețeaua de sănătate Regina Maria va fi alături de voi! Vă invităm să îi vizitaţi la standul propriu din cadrul târgului Baby Boom Show şi să discutați cu medicii specialiști despre perioada de sarcină și post-partum. Veți primi informații sigure și recomandări personalizate pentru o sarcină sănătoasă și fără griji. Și nu uitați, surprizele nu se opresc aici! Curând vă vom spune mai multe despre ce vă pregătim.