Mirosul laptelui matern calmează durerea bebeluşilor

Mai demult, se credea că nou-născuţii nu simt durerea, neavând sistemul nervos într-atât de dezvoltat. Se considera că simţurile lor sunt încă primitive, iar plânsul bebeluşilor era apreciat ca fiind ceva normal (din păcate, unii consideră încă la fel!).

În prezent, însă, tot mai multe studii arată că până şi un nou-născut resimte intens durerea! Mai mult, şi-o poate reaminti, acest lucru având un impact semnificativ chiar şi pe termen lung, mai ales dacă sunt supuşi în mod repetat durerii.

 

În Noiembrie 2020 a fost publicat un studiu efectuat de Bircan TasciTülay Kuzlu Ayyildiz. Scopul său a fost acela de a evalua efectul mirosului laptelui matern și al formulei de lapte asupra reducerii durerii acute a nou-născuților în timpul prelevării de sânge din călcâi.

La studiu au participat 84 de nou-născuţi la termen, cu vârste gestaţionale între 38-42 de săptămâni şi cu greutăţi la naştere între 2.500 – 4.000 de grame. Aceştia au fost repartizaţi în mod aleatoriu, în 2 grupe: prima supusă mirosului de lapte matern, cealaltă de lapte-formula.

Li s-a recoltat sânge la o oră după ce au fost hrăniţi.

Care a fost rezultatul? Citeşte continuarea aici.