Călătoria cu mașina: sfaturi pentru gravide (partea I)

Vineri, 4 mai 2023, un nou accident rutier a fost prezentat la buletinele de știri. O banalitate deja. Doar că, de această dată, printre victime (din fericire doar rănite) s-a numărat (pe lângă un copilaș de 4 ani) și o mămică însărcinată.

În România, legislația rutieră nu impune femeilor gravide aflate în ultima etapă a sarcinii utilizarea centurii de siguranță. Femeile însărcinate pot conduce în siguranță pe întreaga perioadă a sarcinii, atât timp cât medicul sau moașa nu au recomandat contrariul.

Există anumite luni în care conducerea presupune un risc mai mare pentru mamă și făt, dar în general nu există nimic care să împiedice o femeie însărcinată să ducă o viață normală, inclusiv să conducă.

În afară de orice sfat medical pe care îl poți primi, ca femeie însărcinată trebuie să fii conștientă de propria ta stare și orice posibile limitări pe care le-ai putea avea. Iată care sunt recomandările noastre: 

 

  1. Opriri regulate. Este posibil să te simți inconfortabil stând în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp, dacă suferi de arsuri la stomac. Sau poate că simți cum cotul sau piciorul mic al bebelușului împinge în coaste și nu te poți ridica pentru a te mișca. Asigură-te că lași timp pentru a te opri și întinde picioarele în mod regulat. Este posibil să ai nevoie și de pauze suplimentare pentru a merge la toaletă, așa că ia în considerare aceste lucruri.

 

  1. Pentru oricine călătorește mai mult de 4 ore cu mașina, există un risc de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP). În timpul sarcinii, dacă conduci sau ești doar pasager într-o mașină, încearcă să faci următoarele:
  • Bea multă apă.
  • Mănâncă alimente naturale, bogate în energie, cum ar fi fructe și nuci, și fă opriri regulate. Acestea ar trebui să ajute la prevenirea oboselii și amețelilor, care sunt comune în timpul sarcinii.
  • Evită să faci călătorii lungi singură, cât mai mult posibil, și ia în considerare împărțirea sarcinii conducerii mașinii cu altcineva.
  • Oprește-te la fiecare 90 de minute pentru a-ți putea mișca și întinde picioarele. Dacă nu ești tu șoferul, fă câteva exerciții pentru picioare, cum ar fi flexarea gleznelor.
  • Dacă poți ajusta înclinarea volanului, înclină-l către stern, în loc să îl ții înclinat de către burtă.

(Va urma)