30 lucruri necesare pentru nou-născut, încă din prima zi de la sosirea ta acasă de la maternitate

Cât de importantă este purtarea centurii de siguranţă? Continuăm astăzi seria articolelor pe această temă, cu informaţii oferite de specialişti. Citeşte aici partea I.

Poziționarea corectă a centurii de siguranță este extrem de importantă pentru femeile însărcinate: centura de șold trebuie plasată peste coapse și sub burtă. Cureaua superioară trebuie să fie așezată între sâni și nu trebuie să fie poziționată altfel deoarece acest lucru ar afecta protecția oferită de acest sistem de reținere.

Sistemele de ajustare a centurii de siguranță pentru gravide (reductoare de centuri) sunt pur și simplu sisteme de fixare care mențin centura mașinii în loc. Cu aceste ajustoare, ne putem asigura că centura de siguranță nu va aluneca în timpul condusului și nu va ajunge deasupra burticii însărcinate, ceea ce ar pune cu siguranță mama și copilul în mare pericol în cazul unei coliziuni. Te sfătuim, de asemenea, să cauți un astfel de produs omologat, care are evaluări bune, produs de la un brand cunoscut în materie de accesorii de siguranță auto pentru copii și să nu te lași influențată de prețuri mici. Când vine vorba de orice dispozitiv asociat cu siguranța șoferului și a pasagerilor, prețul este irelevant în comparație cu ceea ce poate oferi în termeni de protecție.

Recomandări de siguranță pentru gravidele pasagere în autovehicul:

  • Poți continua să conduci în mare parte a sarcinii. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că burtica este suficient de departe de volan. Dacă distanța este mai mică de 20 de centimetri, ești prea aproape, așadar îți recomandăm să oprești condusul în acest stadiu al sarcinii.
  • Partea inferioară a centurii ar trebui să treacă imediat pe sub abdomen și puțin deasupra oaselor șoldului.
  • Partea superioară a centurii de siguranță ar trebui să treacă prin mijlocul sternului și claviculei, fără să fie prea aproape de gât. Nu ar trebui să treacă niciodată deasupra abdomenului, peste sâni, pe sub braț sau pe sub axilă.
  • Indiferent dacă ești șofer sau pasager, este posibil să decizi să nu folosești centura de siguranță din cauza unor complicații în timpul sarcinii. Dar, dacă acesta este cazul, este mult mai bine să nu folosești mașina deloc.

Principalele recomandări legate de transportul nou-născutului cu mașina:

  • Nou-născutul trebuie transportat în scoică auto din primul moment în care părăsește spitalul. Planifică externarea bebelușului înainte de naștere si pregătește scoica auto, trebuie să știi cum să o instalezi corect.
  • Nu ține bebelușul în brațe, indiferent de cât de scurt este drumul.
  • Nou-născutul trebuie transportat cu mașina NUMAI într-o scoică ergonomică, potrivită pentru bebeluși, instalată pe bancheta din spate a mașinii.
  • Scoica auto trebuie să fie una omologată R129 (i-size) sau R44.04.
  • Scoicile auto se instalează OBLIGATORIU cu spatele la sensul de mers, iar legal, copiii mai mici de 15 luni trebuie transportați DOAR în acest mod. Specialiștii Fundației Siguranță Auto Copii recomandă transportul tuturor copiilor mai mici de 4 ani, cu înălțime mai mică de 105 cm și greutate mai mică de 18 kg doar cu spatele la sensul de mers.
  • Dacă din cauza unor circumstanțe excepționale bebelușul trebuie să călătorească pe scaunul din față, este esențial să dezactivați airbag-ul frontal.
  • Este foarte important ca scoica să fie poziționată corect, utilizând în primele 2-3 luni centura de siguranță a mașinii, astfel încât să nu existe riscul căderii capului în față. Recomandăm utilizarea bazei Isofix după vârsta de 2-3 luni sau continuarea asigurării scoicii exclusiv în centuri.
  • În cazul bebelușilor născuți prematur sau cu greutate mica la naștere apelați la un specialist pentru recomandarea unei scoici speciale pentru această categorie.